Carlo vándorlásai

Carlo vándorlásai

AppArt Egyesület AppArt Egyesület
access_time 2019 június 03.
favorite 0
comment 0

A Baptista Szeretetszolgálat OSZSK szemléletformáló, alternatív pedagógiai módszereket alkalmazó célzott prevenciós programjában eddig hat helyszínre látogattunk el a Carlo c. komplex színházi nevelési előadásunkkal.

Esztergom – 2019. április 26.

Az intézmény lakói, 14-18 év közötti lányok, akiket a gyermekvédelmi rendszer kiemelt a családjukból (veszélyeztetés, elhanyagolás, iskolakerülés, rendszeres bukás, bűncselekmények elkövetése: lopás, verekedés, drogfogyasztás, prostitúció).

Kifejezetten motiváltak, nyitottak, érdeklődők, végig a teljes program alatt.

Feladattudatuk magas, a feladattartásuk erős; nem lépnek ki a helyzetekből, önfeledten játszanak; kifejezetten élvezik a szerepbelépést.

Carlo

Pápa – 2019. április 28.

A megérkezésünkkor az első néhány mondatból kiderült, hogy különböző lakásotthonokból érkeztek és az elindulásuk előtt volt némi huza-vona, hogy kik és hányan vegyenek részt a programon. Megkönnyítette a dolgunkat, hogy az intézmények dolgozói nem tették kötelezővé a részvételt, így elkerültük annak a kockázatát, hogy valaki kényszer miatt van ott. Ennek hatására mindenki ott volt aki korosztályosan érintett volt a témában.

Carlo

Nyírmeggyes – 2019. május 17.

A történet szálak szintetizálása során, az első drámamunkában nagyon érdekes volt látni, ahogy sorra veszik a szereplőket: ki az, aki tudna segíteni Carlo nagy álmának a valóra váltásában. Nagyon gyorsan felismerték és átlátták, hogy a könnyen szerzett pénz csak illegális munkából származhat, illetve, hogy bár az anyagi támogatás megoldja a pillanatnyi problémákat, hosszú távon nem megoldás az uzsora kölcsön.

Ópályi – 2019. május 17.

A drámamunkában a fiúk sokkal aktívabban vettek részt, mint a lányok. Utóbbiak csak akkor nyilvánítottak véleményt, ha erre kifejezetten felszólítottuk őket. Az állóképekben, jelenetekben is inkább háttér szerepeket vállaltak. Nem a fiúk nyomták el őket, alapvetően ez volt a leosztás a közösségben.

Hodász – 2019. május 18.

Az egyik csoportba új feladatot és munkaformát hoztunk be, a slam poetry megzenésítését. Ez jó ötletnek bizonyult, mert ebben a feladatban még az udvaron játszó gyerekek is szívesen bekapcsolódtak.

Carlo

Esztergom – 2019. május 25.

A program megvalósítását maradéktalannak értékeltük, dacára annak, hogy – várhatóan – a három órás program hosszú az ilyen típusú nehézségekkel küzdő gyerekeknek. (ADHA, SNI stb.) A végét így lerövidítettük, a kiscsoportos munkát egész csoportosra változtattuk.

Rendkívüli módon érdekelte őket a főhős sorsa és az, hogy mi hogyan fejeznénk be a történetet. Az ő befejezéseik a hollywood-i sikersztori és a valóság nagyon alapos ismerete és megélése között mozogtak. A program során többször visszajelezték, hogy a szereplők, élethelyzetek ismerősek a számukra, otthonosan mozogtak a színházi jelenetekben. Erős tudatosság jellemezte őket, amikor a lehetséges döntési helyzetekről, illetve a segítségékérés, a potenciális felnőtt bevonásának kérdésköre merült fel.

Kapcsolódó bejegyzések
Pályázat óvodai, általános iskolai és középiskolás csoportoknak színházi nevelési programjainkban való részvételre
Hodászi anzix
Hodászi anzix

A nyár telhet nyaralással, munkával, utazással, tanulással, de telhet játékkal is. Az AppArt Egyesület 4...

Carlo vándorol
Carlo vándorol

Egy nagyon izgalmas projektnek láttunk neki 2019-ben az AppArt színházi nevelési szekciójával. A Baptista Szeretetszolgálat...