Hodászi anzix

Hodászi anzix

Bakonyvári L. Ágnes Bakonyvári L. Ágnes
access_time 2019 augusztus 28.
favorite 0
comment 0

A nyár telhet nyaralással, munkával, utazással, tanulással, de telhet játékkal is.

Az AppArt Egyesület 4 drámatanára – Bakonyvári Krisztina, Bakonyvári L. Ágnes, Márton Gábor Csaba és Jozifek Zsófia – a nyár egy része eltöltésének ezt a módját választotta.

Nem is választottuk, sokkal inkább egy remek lehetőséggel éltünk, akkor, amikor a Baptista Szeretetszolgálat OSZSK szemléletformáló, alternatív pedagógiai módszereket alkalmazó célzott prevenciós programja –  nak részesei lettünk. A felkérés drámapedagógiai foglalkozások megtartására szól – 4 helyszínen, 1 teljes éven át, visszatérő, rendszeres foglalkozásvezetőkként állandó csoportokkal.

Hodász - AppArt

Első helyszínünk Hodász volt. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a hodászi járásban található 3500 fő lélekszámú nagyközség görögkatolikus roma közösségéhez mentünk, összesen 10 alkalommal, 2×20, egyenként 1,5 órás foglalkozást tartva.

A 8-16 éves, nagyon vegyes korcsoportba tartozó gyerekek nyitottan, őszinte lelkesedéssel és játékkedvvel fogadtak minket. A 20-20 alkalommal rengeteg éneket, énekes-mozgásos játékot tanítottunk nekik – cserébe ők megtanítottak minket a dalok alá ritmusokat képezni a testünk segítségével, illetve szájdobolni. Az elsajátított rengeteg közösségi játék közül az őrjáték lett a kedvencük, ezt bármennyi ideig képesek voltak játszani. Az általunk vitt fiktív szituációk (nagyok) és mesék (kicsik) jeleneteinek az eljátszása nemcsak a kreativitásukat fejlesztette, hanem egy fiktív helyzet kapcsán sokat beszélgettünk velük az őket foglalkoztató kérdésekről, problémákról. A foglalkozás sorozat végére a gyerekeknek rengeteget fejlődött a problémamegoldó képessége, alkalmassá váltak a helyzetek, szituációk, konfliktusok többszempontú megközelítésére, vizsgálatára.

Hodász - AppArt

Az elején nagyon zárkózott nagylányok megnyíltak, beszédessé és nyitottá váltak a közös együttlétek során. Sokat beszélgettünk velük a jövőről, ki, hogyan képzeli el magát 10 év múlva. Megnyugtató volt hallani, hogy ezek a gyerekek a kezükbe akarják venni a sorsuk irányítását, vannak céljaik és árnyaltan gondolkoznak arról, hogy ezeket a célokat hogyan tudnák elérni.

Hodász - AppArt

Kapcsolódó bejegyzések
A nézők nálunk szocializálódnak
A nézők nálunk szocializálódnak

A LEGtöbbett játszott előadásunk margójára – KépMás interjúk – Ágnes   2016 szeptemberében indult útjára...

Carlo vándorol
Carlo vándorol

Egy nagyon izgalmas projektnek láttunk neki 2019-ben az AppArt színházi nevelési szekciójával. A Baptista Szeretetszolgálat...

Carlo vándorlásai
Carlo vándorlásai

A Baptista Szeretetszolgálat OSZSK szemléletformáló, alternatív pedagógiai módszereket alkalmazó célzott prevenciós programjában eddig hat helyszínre...