Simán el tudom magyarázni bárkinek, hogy fura vagyok

Simán el tudom magyarázni bárkinek, hogy fura vagyok

Márton Gábor Csaba Márton Gábor Csaba
access_time 2020 február 17.
favorite
comment

A LEGtöbbett játszott előadásunk margójára – KépMás interjúk – Orsi

 

2016 szeptemberében indult útjára a KépMás – Próbálom túlkiabálni magam című előadásunk, amelyben volt 9 hónapnyi próbaidőszak, két nagy adománygyűjtő kampány, 35 budapesti és 2 vidéki előadás, több mint 30 osztály és nekik tartott foglalkozás, közel 20 szakmai beszélgetés és nagyságrendileg 2200 néző.

De a legfontosabb szám a 8. Hét lány indult el az én-megosztás közös útján, akik közül ketten alkotók, öten szereplők. A szereplők közül hárman értelmi fogyatékossággal élő nők. Aztán csatlakozott hozzájuk egy nyolcadik lány is…

Balla Dávid Ne bámuljanak már! című dokumentumfilmje a KépMás születését követte végig. De mi történt azóta? Erről kérdezi Márton Gábor Csaba az előadás stábjának tagjait hétről hétre, a LEGekre fókuszálva.

Demeter Orsi a MáSzínház egyik legrégebbi, és egyértelműen a legrutinosabb tagja. Ez azon is látszik, hogy mindig fejlődni szeretne.

kepmas_inkluziv_szinhaz_eloadas_05

Márton Gábor Csaba: Ez az interjú, ahogy a korábbiak is, a KépMás LEG-jeiről fog szólni.

Demeter Orsi: Persze-persze.

MGCS: Mi volt számodra a LEGIZGALMASABB abban, hogy Kriszti azt mondta neked: gyere, Orsi, csináljunk színházat!

DO: Vállaltam. Mert számított rám, hogy komolyan veszem ezt. Büszke voltam arra, hogy Kriszti rám gondolt, hogy csináljam végig.

MGCS: Mire emlékszel abból, amit arról mondott, hogy mi lesz a te dolgod? Mi volt abban neked a LEGÉRDEKESEBB? Régen volt, 2016-ról beszélünk. 

DO: Nekem a legérdekesebb az volt, hogy szerettem volna jobban játszani. Hadartam, nagyon kellett figyelnem arra is, hogy pontosan (beszéljek). Elkezdtem nagyon összeszedett (lenni), komolyan venni a szöveget. Az elején még másképp hadartam, nehezen tudtam magam kimenteni a szövegből.

MGCS: Ezt vártad ettől a próbaidőszaktól? Hogy ebben majd fejlődni fogsz?

DO: Ebben fel tudtam fejlődni. Magamra elkezdtem jobban figyelni. Meg most már teljesen nyitott vagyok az emberek felé is, a közösségiség felé.

MGCS: Ebben fejlődtél a leginkább szerinted? Nyitottabb lettél?

DO: Igen.

KépMás - Demeter Orsi

MGCS: Barbi is ezzel kapcsolatban küldött neked egy kérdést. Te már több előadásunkban is játszottál; ott voltál már a Világablakban is, aztán Az ügyelőben, meg a Napok táncában, és a Hófehérben. Meg tudod fogalmazni, hogy mit jelent neked ezekhez képest a KépMás? Hogy a te színészi pályádon hol helyezkedik el? Mit tanultál belőle?

DO: Ki tudtam tanulni a tapasztalatot. Hogy hogyan tudsz a közönség felé figyelni, míg a másik feleddel magadra koncentrálsz.

MGCS: Szuper! Ha visszaemlékszel az első előadásra, a premierre; mitől féltél a LEGJOBBAN előtte? 

DO: Most bevallom, kicsit a közönségtől féltem. Hogy hogy reagálnak majd arra, amit mondok.

MGCS: Vártál valamilyen reakcióra?

DO: Nem. De az első szakmai beszélgetésnél már megpróbáltam közösségibb lenni, de amikor Kriszti mondta, hogy válaszoljak én egy (nézői) kérdésre, nem vállaltam. Csak akkor tudtam válaszolni a kérdésre, ha Ági tette fel (a kérdést).

MGCS: És ebben szerinted fejlődtél?

DO: Persze-persze. Meg fel tudtam fejlődni az átlagosban is. Azt mondják, hogy fura vagyok, míg van olyan társam, akire azt mondják, átlagos. De én simán el tudom magyarázni bárkinek, hogy fura vagyok.

MGCS: Mikor voltál szerinted a LEGFURÁBB az előadásban?

DO: Régen nem jöttem ki a paraván mögül, mert elkezdtem nagyon elgondolkodni valamin. Egyszerűen nem tudtam kijönni. Aztán lezártam ezt a bújócskás tévesztést, teljesen lezártam. Már fel tudom vállalni, hogy kijövök a paraván mögül.

KépMás - Demeter Orsi

MGCS: Igen, hiszen ott neked nehéz dolgod van; egyszer csak el kell kezdened az előadást. 

DO: Így van. De az is fura volt, amikor lefagytam, leblokkoltam. Melyik szöveg jön?

MGCS: És akkor mi történt?

DO: Akkor visszaugrott a fejembe. Na, ott az is kis furaság volt nekem, hogy leblokkoltam. De visszaugrottam a szövegben, ahogy Julcsi (a beszédtechnikai mentor – a szerk.) tanította.

MGCS: Oké. Mi volt a LEGKÜLÖNLEGESEBB NÉZŐI VISSZAJELZÉS?

DO: Nekem az a reakció tetszett a legjobban, hogy velem jöttek, meg tudtam őket fogni.

MGCS: Ezt miből tudtad, hogy megfogtad őket?

DO: A tekintetükből. Láttam, hogy most már értik, hogy miről van szó. Hogy történt valami drámai, amiből nem lehet kijönni.

MGCS: Utolsó kérdés: mi fog a legjobban hiányozni? 

DO: Nekem az együtt munka fog hiányozni a legjobban. Nagyon imádok ezzel a csapattal együtt dolgozni. Ők lettek a kedvenceim, a példaképeim.

 

A korábbi interjúkat Nórival, Dorkával, Rékával, Hannával és Barbival a nevükre kattintva olvashatjátok. És bár az utolsó előadások már mind teltházasak, március 1-én még egyszer, utoljára találkozhattok a KépMással, amikor egy nyilvános MáSzínház Klub keretében egy izgalmas talkshow után megnézhetitek Balla Dávid az előadásról készítetett dokumentumfilmjét, és játékokkal és egy búcsú-rítussal vár benneteket a rendező, Bakonyvári Krisztina, és a társulatunk vezetője, Bakonyvári L. Ágnes.

Kapcsolódó bejegyzések
Mit jelent az, hogy átlagos?
Mit jelent az, hogy átlagos?

A LEGtöbbet játszott előadásunk margójára KépMás interjúk – Dorka 2016 szeptemberében indult útjára a KépMás...

MáSzínház Klub – Benyitunk a színház mögé!
MáSzínház Klub – Benyitunk a színház mögé!

A MáSzínház Klub alapvetően a társulat által működtetett foglalkozások résztvevőinek és családtagjainak szóló esemény-sorozat, amelynek...

Ott mindig nevetnek
Ott mindig nevetnek

A LEGtöbbett játszott előadásunk margójára – KépMás interjúk – Hanna   2016 szeptemberében indult útjára...