Az AppArtról

Az AppArt tagjaiként szeretnénk nyitottabbá tenni az emberek gondolkodását, hogy elfogadóbbá váljanak a társadalom sokfélesége iránt, és felismerjék az abban rejlő lehetőségeket. A végletekig hiszünk abban, hogy a másság, a különbözőség egy olyan erőforrás, amely sokkal eredményesebbé, boldogabbá és gazdagabbá tehet baráti közösségeket, multinacionális cégeket és országokat egyaránt.

Mert mi magunk is egy sokszínű társaság vagyunk. Egyesületünk hivatalosan 2015. szeptember 25-én alakult, de a 12 éve létező MáSzínház (www.mas-zinhaz.hu) értelmi sérültséggel élő fiatal felnőttekből, színházi szakemberekből és önkéntes segítőkből álló közössége a magja. Tagjaink között általános- és középiskolai pedagógus, színész, drámatanár, táncos, filmkészítő, pszichológus, társadalomkutató és építész is van. Van, aki 19, van, aki 56 éves, van, aki heteroszexuális, van, aki meleg, egyesek hisznek Istenben, egyesek nem, néhányan jobban érzik magukat a frontális oktatásban, mások mindent nem formális keretek között szeretnek megtanulni és megtanítani.

Van, aki fontosabbnak érzi a másságát, van, aki kevésbé. De nem is az egyformaságban hiszünk, hanem az egyenlőségben, illetve önmagunk és mások tiszteletében. Szeretnénk, ha ebbe az irányba tudnánk formálni az emberek gondolkodását.

Ennek érdekében alkalmazott művészeti projekteket valósítunk meg, amelyekben nagy hangsúlyt fektetünk a lehető legnagyobb fokú részvételi lehetőség biztosítására.

Jó, jó, de mit jelent az AppArt név?

Az angol applied arts kifejezés összevont változata, aminek az alkalmazott művészetek a magyar megfelelője.

Kapcsolatban áll egy másik angol kifejezéssel is, az apart-al, ami különállást, függetlenséget, ugyanakkor egy állítás melletti plusz információt, vagy épp különlegességet is jelezhet. Szeretjük, ha valami nem csak egy dolgot jelent, hiszünk mindannyiunknak megvan a saját nézőpontja. És ami innen gömbölyű, az onnan lehet homorú.