Színház másként
Inkluzív színházi előadásaink

Inkluzív színház

150 150 AppArt

Mi az inkluzív színház?

Az inkluzíó kifejezést gyakran az integráció szinonimájaként használjuk, amely ismertebb is talán, azonban a kettő között minőségi különbség van, az első javára. Az integráció törekvése az, hogy a kirekesztett személyeket vagy csoportokat be kell fogadni egy nagyobb közösségbe vagy a társadalom egészébe. Így az integráció az embereket két típusba osztja: a valamilyen „hiányossággal” rendelkező és az anélkül élő. A „hiányossággal élő” csoport befogadása az integráció.

Az inklúzió ezzel szemben nem osztja csoportokba a közösséget, hanem valamennyi tagját különböző képességű és különböző lehetőségekkel rendelkező emberként kezeli. Tehát nincs egy domináns csoport, valójában kölcsönös befogadásról van szó, amely épít az egyénekben megjelenő sokszínűségre.

Ez az AppArt színházművészeti ideája inkluzív színházi előadásainkban: az alkotási folyamat közös, az adott alkotó közösség egyes tagjainak egyéni adottságaira építünk, és mindig törekszünk a lehető legnagyobb mértékű sokszínűségre.

Szerintem ez egy csodálatos kezdeményezés, hogy ép és sérült emberek játszanak és dolgoznak együtt és nem csak a kezdeményezés fantasztikus, hanem az általuk létrehozott produkció is.
/KépMás című előadásunk egy középiskolás nézője/

Futó inkluzív színházi előadásaink

KépMás - Próbálom túlkiabálni magam

Te szeretnél családot? Ditti igen. Szabina nem. Dittiről azt mondják, hogy fura. Szabina azt mondja, hogy különleges szeretne lenni. Szerinted furának jobb lenni vagy átlagosnak?

Szabina és Ditti testvérek, egy családban nőttek fel, mégis nagyon más értékeket tartanak fontosnak és a lehetőségeik is alapvetően különbözőek. Hogyan él meg egy hasonló élethelyzetet egy ép és egy sérült nő? Milyen válaszokat adnak a mai társadalom elvárásaira, milyen szerepeket vesznek fel? Mik a mai nők céljai, vágyai, álmai? Hogyan változik mindez, ha sérült nőről beszélünk? Mi kell ahhoz, hogy nőnek érezzük magunkat, s mindez hogyan hat a férfira, a társadalomra, a világra? Szeretnénk, ha ez az előadás csökkentené a szakadékot ép és sérült között, miközben kísérletet teszünk arra, hogy megfogalmazzuk, mit is jelent ez a két kategória egyáltalán.

Az előadás szövege a játszók személyes történetei alapján jött létre, afféle önvallomások sorozatának is tekinthetjük Szeretnénk, ha a többségi társadalom nem csak nézné, hanem látná is a más embereket, illetve elfogadná a társadalom egyenértékű tagjaiként. A próbafolyamatról dokumentumfilm is készül.

Szereplők: Bakonyvári Barbara/Nemcsók Nóra, Kontler Dorottya, Terhes Hanna, Demeter Orsolya, Tóth Bernát Réka
Rendező: Bakonyvári Krisztina
Író, asszisztens: Jozifek Zsófia
Logopédiai asszisztens: Jankovics Julianna
Dokumentumfilm a folyamatról: Balla Dávid
Konzulens: Pelsőczy Réka
Külön köszönet: Másik János, Ujj Zsuzsi, Csókolom zenekar

KépMás - inkluzív színházi előadás
A gombra kattintva a MáSzínház jegyfoglalási oldala nyílik meg.
A MáSzínház logója

Az előadás létrehozását támogatták

Eötvös József Gimnázium
Az Emberi Erőforrások Minisztréiumának logója
Az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő logója
A Nemzeti Tehetség Program logója
A Ferencvárosi Közösségi Alapítvány logója