Inkluzív táborok

“Az “értem és elfogadom” mostanra “hiszek benne és teszek érte” lett.” — Racskó Tamás ‘Ichigo’, táborozó 2014-ben rendeztük meg először az ELEGY (ELfogadva...

“Az “értem és elfogadom” mostanra “hiszek benne és teszek érte” lett.”
— Racskó Tamás ‘Ichigo’, táborozó

2014-ben rendeztük meg először az ELEGY (ELfogadva EGYmást) integrációs tábort. 24 ép értelmű 12-18 éves diák, 13 MáSzínházas értelmi sérült fiatal felnőtt és a 11 segítő és tanár részvételével a délelőtti szakmai blokkokban, vegyes csoportokban hoztunk létre színházi performanszokat. Az együttélés, a tolerancia “gyakorlati” megtapasztalása és a közös alkotás pozitív hatása messze felülmúlta várakozásainkat. Ekkor váltak a többségi gyerekek munkánk másik közvetlen célcsoportjává.

A 2015-ös táborban egy kisfilmet is készítettünk.

A 2018-as, ötödik tábort a korábbi hagyományok mentén alakítottuk ki, keresve közben a lehetőségeket a megújulásra. Így bár megtartottuk a délelőtt szakmai program – délután és este közösségi program felépítést, a hatékonyság és az új élmények megteremtése érdekében a tartalmon nagyban változtattunk.

A szakmai programokon az ép értelmű táborozók és a MáSzínház értelmi fogyatékossággal élő tagjai szegregáltan vettek részt, míg az integrációra a közösségi programok terén helyeztünk nagyobb hangsúlyt. Ez a rendszer bár elsőre visszalépésnek hathat, egyértelműen előrelépést jelentett: a drámapedagógiai és emberi jogi foglalkozásokat így egyenletesebben tudtuk a résztvevők képességeihez alakítani, aminek köszönhetően az egyének többet profitáltak a foglalkozásokból.

Mivel a szakmai programok az ép értelmű és a fogyatékossággal élő fiatalok a saját tempójuknak megfelelően működtek, a táborozóknak sokkal több energiája és figyelme maradt egymásra a nap hátralévő részében. Szívesen meséltek egymásnak a délelőtt átélt élményekről, miközben közösen vettek részt a délutáni szabadidős programokon.

A tábor egészére kiterjesztett PÁROK projekt is ezeken a délutánokon tudott aktiválódni. A projekt lényege, hogy párokba osztottunk egy-egy ép értelmű és egy-egy fogyatékossággal élő fiatalt a teljes hétre. Mindenkinek az volt a feladata, hogy minden nap töltsön szuverén időt a társával, és próbálja meg jobban megismerni őt. Eltérő mértékben volt sikeres ez a projekt, nem minden páros bizonyult jól működőnek, de többségében a várakozásainkon felüli mértékben közelebb kerültek egymáshoz a párok tagjai.

A szabadidős programok közül kiemelkedett az outdoor sportokkal töltött délután. Számos olyan egyéni győzelem tanúi lehettünk mi és a táborozók ezen a délutánon, amely minden elképzelésünket felülmúlta. A gyermekeknek szánt kötélpályán súlyos koordinációs és erőnléti nehézségekkel küzdő fogyatékossággal élő tagunk végigment, messze túllépve a határaikon. Az integrációs lézerharc játékból pedig olyan „háborús legendákkal“ tértünk haza, amelyeket még éveken keresztül mesélni fognak a táborozók.

Gyere el a következő Inkluzív táborok előadásunkra!

A jegyvásárlás indításához kattints a számodra ideális dátumra!

Jelenleg nincs futó előadásunk
Válj te is AppArtistává!
Válj te is AppArtistává!

Igyekszünk még több ember számára elérhetővé tenni programjainkat és előadásainkat. Rád is számítunk.