MáSzínház

MáSzínház. MáSzínház? Más Színház? Egy másik színház? És akkor milyen az egyik? És a másik? Másmilyen? Mitől más? És mitől színház? Mindegyik...

MáSzínház. MáSzínház? Más Színház? Egy másik színház? És akkor milyen az egyik? És a másik? Másmilyen? Mitől más? És mitől színház? Mindegyik színház más. Ez itt egy másság-színház, kérem szépen?

Hát jó.

Ne is mismásoljunk tovább. Egyike – másika, embere válogatja, ki, mitől más. Mi abban vagyunk kicsit mások, hogy talán nehezebben megy a tanulás, mint másoknak.

Lassabban és kevesebbet, de leginkább másképp sajátítunk el az életünk során, mint mások. Fogyatékkal élünk. Más-más hiányosságokkal, persze, hiszen mindannyian mások vagyunk. Legalább egy dologban azonban nagyon is hasonlítunk. A MáSzínház szeretetében. Színházat csinálunk, alkotunk, próbálunk, játszunk és akkor aztán végképp Mások vagyunk.

Mert mi vagyunk a MáSzínház. Gyere, nézz be hozzánk egy kicsit!

Megsúgom, nem is annyira más… csak figyelj!

Mi egy színjátszó csoport vagyunk, amit MáSzínháznak hívnak. Csoportalkalmainkon téged is örömmel látnánk!

Van, amelyiken beszélgetünk, játszunk, máshol táncolunk. Megtanuljuk, hogy a színpadon hogyan lehet jól mozogni és beszélni.

A színpadon nagyon fontos, hogy odafigyeljünk egymásra.

A tanáraink nagyon jó fejek. Barátságosak és izgalmas velük dolgozni. A segítőink velünk játszanak, és sokat segítenek nekünk az előadások során.

Ha te is szeretsz játszani, gyere el a MáSzínházba! Te is megtanulhatod, amit mi. Ha te is akarod, játszani fogsz előadásokban. Beszéld meg szüleiddel, hogyan tudsz jelentkezni a MáSzínház tagjai közé!

Várunk szeretettel! 😉

 

Már most tudod, mire jelentkeznél? Akkor nincs más teendőd, mint kattints ide, és töltsd ki a jelentkezési űrlapot!

 

De ha még szívesen tudnál meg többet rólunk, illetve a foglalkozásokról, gördülj tovább lefelé 😉

Kedves Érdeklődők!

A MáSzínház közösségének tagjai értelmi fogyatékossággal élő fiatal felnőttek, önkéntes segítők és színházi szakemberek. A közös munkánkban nem elsősorban a bemutató a fontos, hanem az azt megelőző nevelési folyamat. A performatív (előadó-művészeti) játékaink és gyakorlataink az emberépítést célozzák, feladatuk a személyiségformálás, a kapcsolatfelvétel, a kapcsolattartás, a közlés megkönnyítése. Programjaink aktív részvételt, cselekvést igényelnek tagjainktól. A résztvevők passzív szemlélőből aktív, a történéseket maguk alakító, változtató játékossá válnak, akik egy saját önkifejezési móddal képessé válnak a társadalom felé is kommunikálni, amit érdemes, sőt fontos tudni róluk.

A foglalkozások mindegyike öt területre fókuszál:
– önállóságra nevelés
– művészeti nevelés
– képességfejlesztés
– szórakozás, kikapcsolódás
– közösségi élet.

A MáSzínház foglalkozásain tekintettel vagyunk a résztvevők fogyatékossággából eredő sajátossággaira, de nem kezeljük azokat különbül, mint egyedi vonások, működésmódok. Ez a 2005 óta működő közösségünk legfontosabb hajtóereje: mindannyian képesek vagyunk arra, hogy cselekvők, kreatívak, alkotók legyünk.

2019 szeptemberétől egyes hagyományos programjaink tovább működnek, néhány megszűnik vagy átalakul.

Az újonnan csatlakozni vágyó, 15 éven felüli játszók számára a Színpadi tánc, a DráMaradunk!, a Társastánc, a Zenével a fejünk körül, a Kórus és a Cirkusz csoportok állnak nyitva.

A már legalább egy évet velünk eltöltött résztvevők tudnak becsatlakozni az idei Produkciós csoport munkájába.

A Határtalan, a KözösÉg és a Rómeó & Júlia csoportok zárt műhelyként működnek, azokba meghívás útján csatlakoznak a résztvevők.

A fiatalabbak (8-14 éves korig) az ELEGY UV (ELfogadva EGYmást Utánpótlás Válogatott – inkluzív színjátszó csoport) korosztályos csoportok egyikébe csatlakozhatnak be.

A beosztás az alábbi órarend szerint alakul:

MáSzínház - Órarend - 2019-20

Az egyes foglalkozás típusok minimum 8 fővel indulnak el. A maximális csoportlétszám 12 fő.

A foglalkozások 1,5 órásak, és 2019. szeptember 9-től indulnak el.

A résztvevőktől az alábbiak szerint kérünk hozzájárulást a csoportok működtetéséhez:

 • Cirkusz, Színpadi tánc, Produkciós, Társastánc, Zenével a fejünk körül – 90 perces foglalkozások – 6.000 Ft/résztvevő/hó (átlag 1500 Ft/résztvevő/alkalom)
 • Kórus – 90 perces foglalkozások, a díja a családból érkezők létszámától függően változik: egy fő 6.000 Ft, két fő 10.000 Ft, három fő 12.000 Ft (minden további résztevevő plusz 4.000 Ft)
 • DráMaradunk! – 90 perces foglalkozások szülőknek – 4.000 Ft/résztvevő/hó
 • ELEGY UV (ELfogadva EGYmást Utánpótlás Válogatott) 1. – 8-10-es korcsoport – 1500 Ft/résztevevő/alkalom
 • ELEGY UV (ELfogadva EGYmást Utánpótlás Válogatott) 2. – 11-14-es korcsoport – 1500 Ft/résztevevő/alkalom

Amennyiben további információra van szüksége, vagy már aktív tagunkként tanácsot szeretnél kérni, hogy mely csoport(ok)ba csatlakozzatok, örömmel válaszolunk:
Bakonyvári L. Ágnes műhelyvezető – szervezes.agnes@appart.hu, +36202370744

Foglalkozásaink a Nemzeti Fogyatékosságügyi- és Szociálpolitikai Központ Közhasznú Nonprofit Kft., valamint az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával valósulnak meg.Nemzeti Fogyatékosságügyi- és Szociálpolitikai Központ Közhasznú Nonprofit Kft.

Határtalan
MáSzínház csoportok

A MáSzínház foglalkozásain erőteljesen törekszünk a komplex képességfejlesztésre. Ismerkedj meg velük jobban!

 • Az órák célja:

  • az általános fizikai kondíció javítása – a színházi munkában is szükséges bizonyos fizikai állóképesség, ennek fejlesztése érdekében teszünk erőfeszítéseket
  • a testséma fejlesztése a testtudat kialakítása érdekében – A testséma a test egyensúlyának, az izmok mozgásának megélése.
  • A testtudat fejlesztésének lényege, hogy a különböző gyakorlatokon keresztül egy aktív, testre irányuló figyelmi állapotot hozzunk létre, és ebben a koncentrált állapotban újfajta módon élhetjük meg testünket, testünkben való létünket.
  • a mozgáskoordináció fejlesztése
  • a térérzékelés és térbeli tájékozódás fejlesztése
  • a kreativitás megélése a mozgáson, táncon keresztül

  Mindezen képességeket a mozgás- és fizikai színház technikáira, ritmikai- és akusztikus elemekre épülő gyakorlatokon keresztül fejlesztjük, törekedve arra, hogy a résztvevők igazi élményként élhessék meg a mozgás örömét.

  JELENTKEZÉS A CSOPORTBA ITT!

  A foglalkozásokat vezeti
  Bakonyvári Krisztina Bakonyvári Krisztina
 • Lehetőséget szeretnénk adni a felnőtteknek, hogy egy kicsit megszabaduljanak ebbéli minőségüktől. A közös játék élménye, az önfeledt magunkra találás egy improvizációs helyzetben, a nagy beszélgetések, ahol nem a kitárulkozás, de az őszinteség az alapvetés, új színt hoz a hétköznapokba. Napi szinten hozunk felelős döntéseket, irányítunk, tervezünk és újratervezünk, vigyázunk, hogy a forgó tányérok alatt mindig időben mozgassuk meg a pálcát, nehogy leessen és összetörjön akár egy is. És ebben nagyon el tudunk fáradni. Hívunk Titeket, kedves Szülők, hogy amíg a gyerekeitek egy másik foglalkozáson játszanak önfeledten, tegyétek ti is ezt: lépjetek ki a komfortzónátokból és játsszatok velünk!

  JELENTKEZÉS A CSOPORTBA ITT!

  A foglalkozásokat vezeti
  Bakonyvári L. Ágnes Bakonyvári L. Ágnes
 • A társastánc nem csak lépések kombinációja, hanem ennél sokkal több: illem, etikett, szórakozás, edzés… Felelősséggel tartozunk egymásért és csak együtt vagyunk képesek elérni az eredményt, ezért is kihívás ez mindenki számára. Ezen a foglalkozáson a társastánc alapfokú ám teljeskörű elsajátítása a cél, mellette pedig a szórakozás, a tánc és a tudás öröme.

  JELENTKEZÉS A CSOPORTBA ITT!

  A foglalkozásokat vezeti
  Telek Flóra Telek Flóra
 • A foglalkozás célja:

  – az önreflexió és a kritikai attitűd gyakorlása egy előadás létrehozatala segítségével

  – a kommunikáció, a térérzékelés, a koncentráció, a testtudat, a mozgáskoordináció fejlesztése

  drámajátékok segítségével

  – egy bizonyos karakter „köntösének” felvétele segítségével az akár hétköznapi életben is

  előforduló helyzetekre való külső rálátás gyakorlása

  – a fikció keretein belül a funkciók és a kreatív önkifejezés fejlesztése

  – beszédtechnika fejlesztése

  – végül pedig a lényeg: a játék öröme.

  “Segíts mindennek olyannak lennie, mint amilyen úgyis.”
  — Fodor Ákos

  JELENTKEZÉS A CSOPORTBA ITT!

  A foglalkozásokat vezeti
  Ménesi Heléna Ménesi Heléna
 • A foglalkozások keretein belül hallgatunk majd komoly és kevésbé komoly zenét. Találkozunk régi és új dallamokkal. Megfigyeljük, hogyan hatnak ránk! Megmozdulunk, alkotunk, beszélgetünk a zenéről, a zenével összhangban. Játszunk a zenével, a hangokkal és egymással.

  “A valósággal az a gáz, hogy nincsen hozzá háttérzene.”
  — Akkezdet Phiai
  A foglalkozásokat vezeti
  Tokody Marianna Tokody Marianna
 • A Kórus mint foglalkozás egy új projekt a MáSzínház életében. Célom, hogy a skálagyakorlatok elsajátítása mellett ismert és eddig még ismeretlen énekeket, dalokat tanuljunk meg.

  Az éneklés által fejlődik a légzés technikája, a ritmusérzék, az artikuláció, a hallási képesség és nő a tüdő kapacitása is. A dalszövegek segítségével új szavakat ismerünk meg, fejlődik a kommunikációs képességünk, a memóriánk. A kóruséneklés során elfogadóbbá válunk, fejlődik a figyelem-koncentrációnk. Mi kell még?

  Éneklés során tágítjuk a saját határainkat. Olyan dolgokra is képessé válunk, amire eddig nem gondoltunk volna. Nő az önbizalmunk, ami a testre és a lélekre is jó hatással van.

  JELENTKEZÉS A CSOPORTBA ITT!

  A foglalkozásokat vezeti
  Jankovics Julianna Jankovics Julianna
 • Cirkusz: varázslat, az emberi teljesítőképesség határát súroló fizikai és szellemi erő, megmagyarázhatatlan ügyesség. Elérhetetlennek ható képességek az átlagember számára. Vajon mennyire az az értelmi fogyatékossággal élő, esetleg mozgásukban is korlátozott emberek számára? Mi azt mondjuk: semennyire!

  Ez a szociális cirkusz megközelítésének az alapja. Nem abból indul ki, hogy mit nem tudsz megcsinálni, hanem arra kíváncsi, hogy miben vagy jó. A résztvevők megélhetik, hogy mi mindenre képesek, és ezt meg is mutathatják másoknak, amelynek következtében nő az önbizalmuk és javul az önértékelésük.

  Mi 13 éve dolgozunk együtt intellektuális képességzavarral élő fiatal felnőttekkel, és számos esetben voltunk tanúi annak, ahogy ledőlnek a maguk és a társadalom által épített falak, és csodákat visznek véghez a színházban. 2018 szeptemberétől két heti rendszerességű foglalkozást indítunk be: egyet kifejezetten a MáSzínház tagjainak, valamint egy családi csoportot, ahová fogyatékkal élőket és rokonaikat vezetjük be egy közösségként a cirkusz világába.

  A foglalkozások kiemelt célja a mozgáskoordináció és az erőnlét fejlesztése, valamint a fizikai kontaktus és a másikra való támaszkodás (konkrét és átvitt értelemben egyaránt) komfortérzetének növelése.

  JELENTKEZÉS A CSOPORTBA ITT!

  A foglalkozásokat vezeti
  Márton Gábor Csaba Márton Gábor Csaba
 • Az ELEGY UV (ELfogadva EGYmást Utánpótlás Válogatott) egy olyan játszóház, ahol a „színen” játszunk együtt 8-10 és 11-14 éves gyerekekkel. De mitől inkluzív?

  A gyerekek egy része kicsit más, mint az átlag. Fogyatékossággal élők, Down-szindrómások, autisták stb. A többiek pedig nem azok. De ez valójában itt nem számít majd.

  Játszani fogunk együtt, meséket, történeteket találunk ki, a vagány királylány, a jószívű sárkány vagy a vihogós banya bőrébe bújva fogjuk megkeresni az elveszett legkisebb királyfit, de az is lehet, hogy marad a klasszikus felállás, amihez a gyerekek kedvet éreznek. Sokat tanulunk majd egymástól; mindent, amit csak lehet és főleg, megismerve egymást.

  Minden második héten szombaton fogunk találkozni, 10.00-11.30 között. Alkalmanként 12 főt tudunk fogadni; 12 ép értelmű és 8 fogyatékossággal élő gyereket. (egyik héten a kisebbeket, másik héten a nagyobbakat várjuk).

  JELENTKEZÉS A CSOPORTBA ITT!

  A foglalkozásokat vezeti
  Sziráki Eszter Sziráki Eszter
  Bakonyvári L. Ágnes Bakonyvári L. Ágnes
Válj te is AppArtistává!
Válj te is AppArtistává!

Igyekszünk még több ember számára elérhetővé tenni programjainkat és előadásainkat. Rád is számítunk.